Stadsrechten

Wanneer is een stad precies een stad?

In Nederland is het niet echt duidelijk wanneer een plaats zich een stad mag noemen. Er zijn namelijk geen echte regels voor. Volgens veel mensen is een stad pas een stad als het in de middeleeuwen stadsrechten heeft verworven. Maar dan is bijvoorbeeld een stad als Den Haag geen echte stad. In de praktijk wordt vaak de volgende vuistregel gehanteerd: een plaats zonder historische stadsrechten wordt vanaf een inwoneraantal van 10.000 een stad genoemd.

Hoeveel steden zijn er in Nederland?
In Nederland zijn er ongeveer 200 plaatsen die stadsrechten hebben. Daartussen zitten echte steden zoals Utrecht en Amsterdam, maar ook heel veel kleine plaatsen die lang geleden stadsrechten hebben verworven, maar nooit zijn uitgegroeid tot een stad. Een voorbeeld hiervan is het plaatsje Biervliet (provincie Zeeland) dat ongeveer 1.600 inwoners heeft. Als we kijken naar het aantal plaatsen met meer dan 10.000 inwoners dan zijn dat er een stuk meer. Er zijn in Nederland bijvoorbeeld al zo'n 80 steden met meer dan 50.000 inwoners.

Wat is de oudste stad van Nederland?
Als we kijken naar de middeleeuwse stadsrechten dan is is Stavoren de oudste stad van Nederland. Dit Friese stadje kreeg al in het jaar 1058 stadsrechten. Amsterdam kreeg zijn stadsrechten pas in 1306. Als we kijken naar de Romeinse bepaling van een stad, dan zijn steden als Maastricht, Nijmegen en Voorburg nog veel ouder. Zo wordt Maastricht al sinds 500 v. Christus continu bewoond.

Wat is de jongste stad van Nederland?
De laatste stad die de middeleeuwse stadsrechten heeft verworven is Delfzijl (provincie Groningen). Deze stad kreeg stadsrechten in 1825. Na deze tijd zijn er geen stadsrechten meer uitgegeven. Een snel groeiende plaats als Almere heeft dan ook geen stadsrechten terwijl het inmiddels ongeveer 200.000 inwoners telt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb